Kotlovi na pelet

Kotlovi na pelet

Odlikuje ih komfor pri eksploataciji, pouzdan rad, mala potrošnja, visok nivo završne obrade i inovativna tehnička rešenja kojima se svake godine usavršavaju, prateći najnovije trendove u svetu kotlova na pelet… Više informacija

Inspirisani tržištem koje pored drvnog nudi i agro pelet, kao i željom korisnika za što manje obaveza oko kotla u toku eksploatacije, odlučili smo da napravimo KEPO ENERGREEN… Više informacija

KEPO PELECTRO je nešto inovativno kako na domaćem, tako i na evropskom tržištu. To je kombinovani kotao na pelet i struju, koji u sebi ima integrisane elektro grejače koji se naizmenično mogu koristiti sa peletom… Više informacija

O kotlovima na pelet

Kotlovi na pelet su ekološka i ekonomična alternativa tradicionalnim naftnim i gasnim kotlovima za grijanje doma. Pelet je oblikovan od slame, drveta i drugih organskih materijala i predstavlja obnovljiv izvor energije.

Jedna od glavnih prednosti kotlova na pelet je njihova ekonomičnost. U poređenju sa naftnim i gasnim kotlovima, kotlovi na pelet su znatno jeftiniji za održavanje i troše manje energije. Pelet se može lako kupiti u većini trgovina i može da se skladišti u malim prostorijama, što ga čini pogodnim za korišćenje u domaćinstvima.

Kotlovi na pelet takođe imaju manji uticaj na životnu sredinu u poređenju sa drugim vrstama kotlova. Emisije ugljen-dioksida su mnogo manje nego kod kotlova na naftu ili gas, što ih čini prijatnijim za okolinu. Takođe, pelet se lako reciklira i ne zagađuje vazduh prilikom sagorevanja.

Ukoliko ste u potrazi za ekonomičnim i ekološkim rešenjem za grejanje vašeg doma, razmislite o kotlovima na pelet. Oni su pouzdana i dugotrajna alternativa tradicionalnim kotlovima i mogu da pruže znatne uštede na računima za struju.

Česta pitanja o kotlovima na pelet

Kotlovi na pelet su ekonomičniji u poređenju sa naftnim i gasnim kotlovima, jer troše manje energije i imaju niže troškove održavanja. Takođe, pelet je obnovljiv izvor energije i ima manji uticaj na životnu sredinu nego druge vrste goriva, jer emituje manje ugljen-dioksida.

Pelet se može skladištiti u posebnim vrećama ili u suvim prostorijama, poput garaže ili podruma. Potrebno je obezbediti da prostor u kojem se skladišti pelet bude suv i zaštićen od vlage, jer vlažan pelet neće dobro sagorevati i može da izazove probleme u radu kotla.

Potrebno je redovno održavati kotlove na pelet kako bi se sprečili mogući kvarovi i održala njihova efikasnost. Preporučljivo je da se kotlovi pregledaju i očiste najmanje jednom godišnje – na kraju grejne sezone.

Pored toga, za pravilan rad kotla na pelet, potrebno je redovno čišćenje kotla na pelet. Informacije o čišćenju Kepo kotlova možete pogledati na ovom linku.

Kotlovi na pelet emituju malu količinu dima i mirisa prilikom sagorevanja, ali su mnogo manje izraženi nego kod drugih vrsta kotlova, poput naftnih ili gasnih. Međutim, potrebno je redovno održavati kotao kako bi se sprečila moguća neispravnost i održala njegova efikasnost.

Trajanje sagorijevanja peleta u kotlu zavisi od mnogih faktora, poput kapaciteta kotla, efikasnosti sagorevanja i količine peleta koji se koristi. Obično se sagorevanje peleta u kotlu može produžiti od nekoliko sati do nekoliko dana, u zavisnosti od potreba i zahteva korisnika.