Ovo su najčešća pitanja i odgovori u vezi sa kotlovima na pelet. Ukoliko ne pronađete odgovor na vaše pitanje, molimo vas da kontaktirate našeg predstavnika.
1. Gde se proizvode Kepo kotlovi?
Kepo kotlovi na pelet su domaći proizvod, proizveden u firmi Kepo doo iz Kosjerića. Kotlovi se proizvode od kotlovskog lima debljine 3 – 5 mm, proizvedenog u Železari Smederevo, a prateća oprema je iz Italije, Velike Britanije i Švajcarske.
2. Da li je potrebna dodatna oprema za puštanje kotla u rad?
Kotao u sebi sadrži sve elemente koji su potrebni za ugradnju na sistem centralnog grejanja: ventil za punjenje i pražnjenje, sigurnosni ventil, ekspanzioni sud i pumpu za vodu. Ako dvogodišnju garanciju na bojler želite da povećate na 5 godina, potrebno je ugraditi mešni ventil sa termo glavom 40°-70°C i time obezbediti daleko duži radni vek kotla.
Uz kotao je potrebno kupiti i dimne cevi atestirane za kotlove i peći na pelet, i sa njima napraviti vezu izmedju kotla i dimnjaka.
3. Koliko je kotao bezbedan za korišćenje?
Kotao poseduje višestruku zaštitu od pregrevanja. Prvi stepen zaštite vrši elektronika, koja neće dozvoliti da temperatura vode poraste iznad 85°C, a drugi stepen zaštite je sigurnosni termostat, koji prekida doziranje peleta kada se kotao približi kritičnoj temperaturi. Termostat ne dozvoljava pregrevanje kotla, već prijavljuje grešku i gasi kotao.
Elektronika ne dozvoljava da pritisak u sistemu bude viši od 2,5 bara, kao ni niži od 0,6 bara. U oba slučaja prijavljuje grešku i gasi kotao.
U slučaju da iz nekog razloga elektronika zakaže, kotao poseduje sigurnosni ventil koji ispušta vodu iz sistema na 3 bara i time oslobađa pritisak.
Kotao poseduje i sigurnosni presostat vakuum, čija je uloga da u slučaju zapušenja dimnih cevi, kao i lošeg protoka gasova kroz dimnjak, prekine doziranje peleta i spreči bilo kakvu mogućnost prodiranja dima van kotla, prijavi grešku i ugasi kotao.
Kotao ima i mehanički ventil, čija je uloga da u slučaju prevelikog pritiska u komori za sagorevanje, smanji pritisak i tako spreči bilo kakav problem u daljem radu kotla.
4. Kakve tipove kotlova imate u ponudi?
Kepo u svojoj ponudi ima dve serije kotlova, AC (sa automatskim čišćenjem gorionika) i MC (sa ručnim čišćenjem gorionika), od 15, 20, 25 i 35 kW.
5. Da li je za rad kotla potreban dovod svežeg vazduha?
Kepo kotao je veliki potrošač kiseonika, pa je stoga potrebno obezbediti dovoljan dotok svežeg vazduha.
U kotlarnici je potrebno napraviti otvor veličine najmanje 100 cm², u donjoj zoni prostorije.
Poželjno je napraviti ventilacioni otvor i u gornjoj zoni prostorije.
6. Da li mi je potreban dimnjak?
Neophodno je kotao povezati na izolovani dimnjak, minimalne visine 3m i minimalnog prečnika ø130mm.
Kepo u svom proizvodnom programu ima i montažne izolovane inox dimnjake, pa nam se možete obratiti za detaljnije informacije.
Nikako ne smete neizolovanim cevima odvoditi dimne gasove sa spoljne strane zida ili van izolovanog prostora. Tako ćete proizvesti kondezaciju i ometati rad kotla i odvod dimnih gasova.
7. Da li kotao ima mogućnost automatskog rada?
Da, kotao ima mogućnost automatskog rada koji možete regulisati na dva načina, preko same automatike na kotlu ili preko sobnog termostata.
8. Kolika je zapremina rezervoara za pelet?
- AC/MC 15 – 40kg
- AC/MC 20 – 62kg
- AC/MC 25 – 75kg
- AC/MC 35 – 120kg
9. U kom vremenskom intervalu se čisti kotao?
Čišćenje kotla može biti redovno i generalno, a interval varira u zavisinosti od potrošnje. Redovno je u intervalu od 3 do 7 dana, a generalno jednom godišnje. Održavanje kotla utiče na potrošnju peleta i pouzdan rad.
Najčešći uzrok samostalnog gašenja kotla je zagušenje usled lošeg kvaliteta peleta i neredovno održavanje.
10. Koliko je bitan kvalitet peleta za pravilan rad kotla?
To je jedan od najbitnijih faktora za pravilan rad kotla.
U zavisnosti od uslova na terenu, podešavaju se parametri i kotao se pušta u rad. Kada se parametri usklade sa Vašim dimnjakom i dotokom kiseonika, sledeća stvar od koje zavisi pravilan rad peći je pelet.
Kvalitetan pelet je najjeftiniji pelet! Korišćenjem kvalitetnog peleta ćete izbeći:
- mnogobrojne dolaske i troškove servisera
- samostalno gašenje kotla usled lošeg sagorevanja u pepeljari
- velike naslage pepela u dimovodnim kanalima i mnogo češće čišćenje kotla od predviđenog
- veću potrošnju peleta
Kotao na pelet radi na principu kontrolisanog sagorevanja, pa samim tim pelet mora biti dobrog kvaliteta da bi kotao funkcionisao neometano i štedljivo.
Preuzmite PDF dokument Pitanja kupaca (95kb).